Santa Christina

 

 

Santa Christina ligger i den norra delen av lagunen. Ön var förmodligen en gång i tiden en del av öarna runt Ammiana, som har gått förlorat ner i lagunens vattenmassor. Mer om Ammiana finns på sidan om La Salina.

Ön var känd under namnet San Marco. Här fanns Benediktiner nunnor, kloster och kyrka. När relikerna efter Santa Christina år 1325 kom till ön ändrades namnet på ön till Santa Chrstina.

Benediktiner nunnorna blev kvar på ön till 1340 då dom flyttade över till Murano. De blev sedan beodrade att flytta tillbaks till sin egen ö och där blev dom kvar till 1452. Då den sista nunnan, Filippa Condulmer fick tillstånd att flytta över till Torcello.

Kroppen till helgonet kom sedan till Torcello innan den flyttades över till Venedig och finns nu i kyrkan San Francesco della Vigna.

Nu kom en tid av obebodd ö. 1572 kan man på kartor av Bartolomeo Fontello Christopher Sabbadinose att ön har tre hus med namn som Santa Cristina, San Marco och Sant'Anzolo.

Vi är framme vid 1800-talet och ön bearbetas och odlas ända fram till år 1921. Under perioden 1930 till 1970 är ön inte längre permanent bebodd.

1972 började åter ett nytt kapitel i öns historia. En återhämtning påbörjades och 1986 köptes ön av Soc. S.CRISTINA Srl. År 2000 började ett samarbete med vinproducenten Le Carline att utveckla öns vinodling som mestadels hade legat i träda.

Nu produceras ett rött ekologiskt vin av öns egna druvor, Merlot och Cabarnet. Ammiana IGT Rosso del Veneto.

Känns lite som ön har fått tillbaks sin gamla själ i ny skepnad. Kan knappast bli bättre för en historisk ö i lagunen.
 

 

Venedig en ö i lagunen  -  Öarna i lagunen  -  Poveglia a tutti  -  Pesten och doktorn  -  Maskernas Venedig
Historiska Masker  - Carnevale di Venezia  -  Commedia dell´arte  -  Venezia  -  Resa hit och dit  - 
  Bevingat Lejon  -  Risi e bisi  -  Fiesta del Redentore  -  Berömda Broar  -  Ponte di Rialto   - 
  Ponte dei Sospiri  -  Ponte del Diavolo La Biennale  Info Kontakt

 

 

 

 ANNONS