San Servolo

 

 

San Servolo... Mycket bättre än så här kan det knappast bli för en historisk ö i lagunen på 2000-talet.

Men vi tar det från början. Benediktinerorden var troligen de första nybyggarna på ön någon gång på 700-talet. De hade inte så mycket att välja på, efter att ha kastats ut från sitt kloster, San Stefano d´Altino.

Så dom hamnade här på ön, som knappast var mer än en sandbank i lagunens träskmarker. Under århundradena har ön utvidgades genom att återerövra mark från lagunen.

Småningom skulle ön få både kyrkobyggnader, trädgårdar, parker och en kyrkogård.

År 1109 kommer så nunnorna till den nu blomstrande ö. År 1647 både  Benediktiner och Dominikanska och Franciskanska nunnor, efter att ha fått fly från Candia (nuvarande Kreta). Undan de turkiska erövringarna av Candia. De kom sedan att bli kvar på ön ända fram till 1716, då klostret stängdes.

Så omkring 1715 var ön åter nästan obebodd. Senaten i Republiken Venedig beslöt att använda de övergivna byggnaderna till att inrätta ett militärsjukhus på ön.

För de medicinska arbetsuppgifterna anlitade man den religiösa ordern San Giovanni di Dio. Idag mera känt som Fatebenefratelli. Som idag driver allmänna sjukhus i Italien.

Fatebenefratelli finns kvar än i dag i Venedig och driver ett sjukhus som ligger i distrikt Cannaregio. Sjukhuset är sedan 1985 specialiserat på medicinsk rehabilitering.

Till det nya militärsjukhuset på San Servolo överfördes direkt 400 patienter. Sjukhuset kom under tid mer och mer bli en asyl anstalt för Venedigs "galningar". 

År 1725 blev det officiellt till en Asyl för män, som tidigare hade förvarats i fängelser eller drev löst omkring i staden. Man hade även förvarat de så kallade "galningarna" på fartyg "fuste" och förankrat fartygen i de mest avlägsna hörnen av lagunen.

År 1798 började man även ta emot kvinnor. Så med mentalsjukhuset på San Servolo fick många personer en plats i tillvaron och en omvårdnad som började likna sjukhusvård för mentalt sjuka personer.

Det fanns även en kvinnlig asyl på San Clemente. Alltså två stora mentalsjukhus i lagunen på den tiden. Nu är San Clemente ett femstjärnigt hotell sedan 2003.

Med åren skulle man allmänt få en annan syn på mentalt sjuka än att isolera dom på stora mentalsjukhus och 1978 stängde myndigheterna samtliga mentalsjukhus i Italien och därmed också San Servolo som sjukhus och hospital.

Man räknar med att 200 000 personer vistades på asylen och att de flesta aldrig lämnade ön.

Vid stängningen av mentalsjukhuset på San Servolo inrättade Venedigs regionstyrelse en stiftelse med kontor på ön, som skulle verka för Social och och Kulturell mångfald .

En stiftelse som har verkat för att ön idag är just det. En ö som kan visa upp både social och kulturell mångfald.

San Servolo Foundation IRSESC

Stora renoveringsarbeten sattes igång både på själva ön som sådan och samtliga byggnader och parkanläggning. Allt blev klart 2003 och ön kunde återinvigas i sin fulla prakt.

Här finns även
Venice International Univerity  Accademia di Belle Arti di venezia 
F
ondazione Franca e Franco Basaglia

Konferenscenter med boendemöjlighet. Restaurang och allt som hör till.

San Servolo Servizi

För att inte glömma bort. Ett stort museum över öns "sjukdomshistoria" där det även ingår material från den andra ön i lagunen med mental-sjukhusSan Clemente.

 

Venedig en ö i lagunen  -  Öarna i lagunen  -  Poveglia a tutti  -  Pesten och doktorn  -  Maskernas Venedig
Historiska Masker  - Carnevale di Venezia  -  Commedia dell´arte  -  Venezia  -  Resa hit och dit  - 
  Bevingat Lejon  -  Risi e bisi  -  Fiesta del Redentore  -  Berömda Broar  -  Ponte di Rialto   - 
  Ponte dei Sospiri  -  Ponte del Diavolo La Biennale  Info Kontakt

 

 

 

 ANNONS