San Giorgio Maggiore

 

 
San Giorgio Maggiore är den lilla ön med den ståtliga kyrkan och resliga kampanil. Med en mängd segelbåtsmaster i den lilla hamnen bredvid.
 
Alla som någon gång tittat ut över Markusbasängen har sett den lilla men imponerande ön.
 
Även om ön ligger tätt till Giudecca med endast den lilla canale della Grazia emellan sig Så räknas ön till distrikt San Marco.
 
Venedig är uppdelat i sex olika "stadsdelar" Fast här heter det Sestiere. Som är ett arv från Republiken Venedigs dagar (697 - 741).. Cannaregio, Castello, Dorsoduro, San Marco, San Pole och Santa Croce.
 
Sedan Venedig grundades har ön tillhört samma arokratiska adelsfamilj. Familjen Memmo, som var med och valde den första Dogen i Venedig Paolo Lucio Anafesto år 697.
 
På ön San Giorgio Maggiore uppfördes en träkyrka på 900-talet till ära åt San Giorgio. Nu la man även till namnet Magiore, för att skilja ut ön från San Giorgio in Alga, som ligger bara en liten bit längre söderut i lagunen.
 
Det byggdes även ett kloster som även idag är verksamt. År 1566 påbörjades bygget av den ståtliga kyrkan, som vi idag ser på ön och som bär namnet Basilica di San Giorgio Maggiore. Ritat av Andrea Palladio och slutfördes 1610. 30 år efter hans död.
 
Under fransmännen och Napoleontiden blev ön en militär garnisition. Fortsatte så under Österike och även under Kungariket Italien.
 
På baksida, den norra delen av ön iordningställdes även ett båtvarv med torrdocka.
 
Tillsammans med Giorgio Cini Foundation startades ett stort arbete 1951 med syftet att återställa ön San Giorgio Maggiore efter 100 år av militär förstörelse.
 
I det stora omvälvande arbetet, skapades även en amfiteater på ön. Teatro Verde, den gröna teatern. Som invigdes 1951.
 
Stiftelsen utgör även grunden i ett stort omfattande mångkulturellt verksamhetsfällt.
 


 


 

Venedig en ö i lagunen  -  Öarna i lagunen  -  Poveglia a tutti  -  Pesten och doktorn  -  Maskernas Venedig
Historiska Masker  - Carnevale di Venezia  -  Commedia dell´arte  -  Venezia  -  Resa hit och dit  - 
  Bevingat Lejon  -  Risi e bisi  -  Fiesta del Redentore  -  Berömda Broar  -  Ponte di Rialto   - 
  Ponte dei Sospiri  -  Ponte del DiavoloLa Biennale  Info Kontakt

 

 

 

 ANNONS