Lazzaretto Nuovo

 
 

Ön Lazzaretto Nuovo belägen nära ön Sant'Erasmo och Porto del Lido. Den övre av de tre portarna in till lagunen. Ön har ett strategiskt läge och har troligen varit befolkad väldigt långt bort i tiden. Arkeologiska utgrävningar visar på bronsåldern.

I skriftliga dokument finns ön dokumenterad år 1015. Ön tillhörde då munkarna på San Giorgio Maggiore och benämndes Vigna Murada som byggde en kyrka på ön.

1468 tog senaten i republiken Venedig ett viktigt beslut om en karantän lazzaretto på ön med uppgift att förebygga infektioner från ankommande fartyg och hindra vidare spridning av sjukdomar.

Lazzaretto Nuovo blev Venedigs andra ö för karantän. Själva ordet karantän kommer från det Italienska språket och betyder fyrtio dagar. Det var den tid som skeppens varor och besättning fick sitta i karantän.

Blev någon sjuk under den tiden på ön flyttades personen direkt över till den äldre karantän ön Lazzareto Vecchio.

Nu var det inte direkt jobbigt att sitta i karantän, mer än att Venedig var bara en bit bort och lockade. Köpmän och sjömän var viktiga personer och deras "fjärde" var ganska behagligt.

De rum som stod tillbuds under karantänstiden var bekväma med bland annat både eldstad och kokmöjligheter.

Under pesten 1576 togs Lazzareto Nuovo i bruk som station för de som drabbats av pesten. Man uppförde tillfälliga trähus för de smittade. En uppgift säger att det var över 8 000 personer som blev kvar här på ön..

Under Napoleon tiden användes ön för militärt bruk. Italiensk militär blev kvar på ön till 1975. Ön har fått nytt liv. I dag av frivilliga sam förvaltar och tar hand om ön och gjort utgrävningar. Det går att besöka ön för allmänheten.

Ön Lazzaretto Nuovo har egen webbsida med mer information.
 

Isola del Lazzaretto Nuovo
 

Isola del Lazzaretto har även Facebooksida
 

 

Venedig en ö i lagunen  -  Öarna i lagunen  -  Poveglia a tutti  -  Pesten och doktorn  -  Maskernas Venedig
Historiska Masker  - Carnevale di Venezia  -  Commedia dell´arte  -  Venezia  -  Resa hit och dit  - 
  Bevingat Lejon  -  Risi e bisi  -  Fiesta del Redentore  -  Berömda Broar  -  Ponte di Rialto   - 
  Ponte dei Sospiri  -  Ponte del Diavolo La Biennale  Info Kontakt

 

 

 

 ANNONS