Lazzaretto Vecchio

 

 

Lazzaretto Vecchio ligger i södra delen av lagunen. Knappt 100 meter ut från ön Lido. strax söder om Venedig. Ön är ca 220 x 145 meter i storlek.

År 1249 vet man att ön bebos av eremiter, som uppförde en kyrka till ära åt Santa Maria di Nazareth, Saint Mary från Nasaret. samt ett härbärge för pilgrimer på väg till eller ifrån det heliga landet.

På ett förslag från Bernardino da Siena 1423 röstade senaten i Venedig för att använda ön till att ge skydd åt både människor som varor som anlände till Venedig från kända länder där det var infekterat..

Ön blev därmed en första karantänstation. Här på ön skulle man få mat, medicin och den hjälp man behövde.

Finns antagande att det är ifrån kyrkan Santa Maria di Nazareth och från skyddshelgonet för pestoffer san Lazzaro som ordet lazzaretto spetälske uppstår.

Från år 1468 var uppgiften på ön att ta emot samtliga smittade pestoffer från den andra karantän ön Lazzaretto Nuovo.

Så fort man bara kunde misstänka en person bärande på pesten. Sändes den direkt över till Lazzaretto Vecchio. För att här troligen duka under av pesten inom bara några dagars tid.

 
 

Byggnaderna på ön var uppradade på sidorna av en fyrkant med två innergårdar. Runt den ena innegården var längorna med hundratals små celler för de intagna.

Bakom byggnaderna fanns en öppen plan med grindar som hindrade inblandning och bortrensning av motsträviga.

Från 1846 till 1965 blev ön en militär angelägenhet. Först för Österrike och sedan italienarna. Något som ön har gemensamt med så många andra av lagunens öar.

Efter detta fick ön en lite märklig uppgift. Nämligen som hem för herrelösa hundar.

2004 påbörjade man så till sist ett gigantiskt arbete att återställa ön historiskt. Samtidigt som den ska användas i framtiden som ett museum för Venedigs fantastiska historia.

Under 2014 har man kunnat öppna upp under några dagar med guidade rundvandringar på ön för intresserade.

Det är härifrån Lazzaretto Vecchio som bilderna brukar komma. Bilder på massgravar. Bilder som man brukar lägga ut på Internet och hänvisa till ön Poveglia lite längre söder ut.

För att spä på det mörka ryktet som Poveglia har fått. Vi slår härmed fast att inga utgrävningar har skett på Poveglia.

Däremot har man vid utgrävningar här på Lazzaretto Vecchio funnit massgravar. Hitintills ca 1 600 offer som dog i pesten här på Lazzaretto vecchio...
 

 

Venedig en ö i lagunen  -  Öarna i lagunen  -  Poveglia a tutti  -  Pesten och doktorn  -  Maskernas Venedig
Historiska Masker  - Carnevale di Venezia  -  Commedia dell´arte  -  Venezia  -  Resa hit och dit  - 
  Bevingat Lejon  -  Risi e bisi  -  Fiesta del Redentore  -  Berömda Broar  -  Ponte di Rialto   - 
  Ponte dei Sospiri  -  Ponte del DiavoloLa Biennale  Info Kontakt

 

 

 

 ANNONS