Sant'Ariano

 

 
Sant'Ariano är en ö i de nordliga och mer svårtillgängliga delarna av lagunen. Mellan La Cura i norr och Torcello i syd.
 
Ön ligger i ett området som för länge sedan har sjunkit ner i lagunens vatten. Den försvunna Costanziaco med flera kyrkor och kloster.
 
Under 1100-talet byggdes klostret Sant'Adriano, därav öns namnsättning till Sant'Ariano. Klostrets systrar kom från de allra förnämsta familjerna i Venedig.
 
Sönderfallet av både kloster och kyrkan började vid 1400-talets ingång.
 
År 1439 lämnade de sista nunnorna klostret för Torcello. Främst på grund av förändrade miljöförhållanden. Förändrade utflöden från floder som gav ett mer stillastående sötvatten och därmed malariamyggor.
 
Senaten i Venedig gick på hälsomyndighetens inrådan, att mänskliga benrester skulle samlas in i Venedig och förhindra "vilda" begravningar. Där liken gömdes undan så gott det gick i den mycket tätbefolkade staden.
 
På Sant'Ariano skulle ett Ossuarium, benhus byggas. Det raserade klostret blev en plats där man hämtade byggmaterial för att utvidga den befintliga kyrkogården.
 
Så mycket benrester hade till slut samlats på ön att det bildats stora högar och myndigheterna beslöt därför 1665 att bygga en 2 meter hög mur, 100 x 70 meter runt hela kyrkogården.
 
Insamlandet av benrester höll faktiskt på ända fram till 1933. De stora högarna av benrester hade till slut vuxit till en höjd av tre meter. Dessa är nu mer eller mindre tillplattade och täckta med ett tunt jordlager.

 

Klicka för större bild

 

Venedig en ö i lagunen  -  Öarna i lagunen  -  Poveglia a tutti  -  Pesten och doktorn  -  Maskernas Venedig
Historiska Masker  - Carnevale di Venezia  -  Commedia dell´arte  -  Venezia  -  Resa hit och dit  - 
  Bevingat Lejon  -  Risi e bisi  -  Fiesta del Redentore  -  Berömda Broar  -  Ponte di Rialto   - 
  Ponte dei Sospiri  -  Ponte del DiavoloLa Biennale  Info Kontakt

 

 

 

 ANNO