San Michele

 

 
San Michele består från början av öarna San Michele och San Cristoforo della Pace. Med en liten kanal emellan, som man la igen 1836 för att få till en större ö..

Sedan 1807 är San Michele den stora monumentala kyrkogårdsön som ligger mellan Venedig och Murano.

Det är inte bara en begravningsplats för Venedig. Utan även för många kända utländska kulturpersoner, som här har fått sin sista vila.

 

 

- Klicka för större bilder och bläddra -

 
 

San Michele in Isola är kyrkan på ön som började byggas 1469 helt i vit Istren sten. Här finns även ett kloster som under Napoleontiden var fängelse för politiska motståndare.

År 1804 kom ett beslut som gällde Venedig. Man fick inte längre begrava sina avlidna i omedelbar närhet till kyrkorna på grund av de sanitära förhållanden. Man kunde helt enkelt inte nå tillräckliga djup för en grav.

Planer fanns på att anlägga den nya kyrkogården på La Certosa. Men 1807 blev beslutet San Michele, som nu blev Venedigs kyrkogårdsö och fick sin utformning av Gian Antonio Selva.

Kyrkogården är indelad sektioner, distrikt efter trossamfund och för alla utlänningar som här har sin begravningsplats. Varje sektion är omgärdad av höga tegelmurar.

I de katolska delarna av kyrkogården grävs de flesta gravar upp efter 12 års gravfrid. Benresterna förs över till benurnor som sedan kommer att förvaras permanent i mausoleer.

Har man inte inte blivit begravd med evig vård. Så överförs kvarlevorna till ett gemensamt Ossuary, benhus.
 

Här är tre stora kulturpersonligheter från Ryssland, som har sin sista vila på San Michele.

Joseph Brodsky bild 4 (24 maj 1940 i Leningrad - 28 januari 1996 i New York). 1964 anklagades han för social parasitism och dömdes till fem års förvisning till Arkhangelskområdet.
Under förvisningen publicerades Brodskys första diktsamling i USA.
1965 frigavs han och förde en osäker tillvaro som samizdatpoet, som är beteckningen för underjordisk litteraturspridning i Sovjetunionen och i östblocket under kommunist tiden). 1987 tilldelades Brodsky Nobelpriset i litteratur.
 
Sergej Djagilev bild 5 (19 mars 1872 i Selisjtji - 19 augusti 1929 i Venedig).
Rysk balettchef och impressario. Grundade Ballets Russes 1909. Som hade stort inflyttande och förnyelse av danskonsten. Något som gör sig påmind än idag.
Djagilev är skapare av det moderna balettdramat med dansare som Anna Pavlova, Tamara Karsavina, Michail Fokin och Wacław Niżyński.
Berömda musiker och tonsättare som samarbetade med Ballets Russes är Milij Balakirev, Nikolaj Tjerepnin och Igor Stravinskij.
Bland målare märks Léon Bakst och Aleksandr Golovin och designer som Coco Chanel.
 
Igor Stravinskij bild 6 (17 juni 1882 Oranienbaum - 6 april 1971 i New York).
Han levde en stor del av sitt yrkesverksamma liv i Frankrike och USA.
Av många ansedd som 1900-talets mest betydelsefulla och inflytelserika tonsättare.
Stravinskij visade en outtröttlig önskan att utforska livet och studera konst och litteratur. Hans önskan tog sig uttryck i många samarbeten med Sergej Djagilevs och Ballets Russes.
 
 

 

 

Venedig en ö i lagunen  -  Öarna i lagunen  -  Poveglia a tutti  -  Pesten och doktorn  -  Maskernas Venedig
Historiska Masker  - Carnevale di Venezia  -  Commedia dell´arte  -  Venezia  -  Resa hit och dit  - 
  Bevingat Lejon  -  Risi e bisi  -  Fiesta del Redentore  -  Berömda Broar  -  Ponte di Rialto   - 
  Ponte dei Sospiri  -  Ponte del DiavoloLa Biennale  Info Kontakt

 

 

 

 ANNONS