Pellestrina

 

 
Pellestrina är namnet på den mer en 10 km långa men smala landremsan som skiljer lagunen från Adriatiska havet.
 
Mellan de två portarna in till lagunen från Adriatiska havet. Bocca di porto di Chioggia i söder till Bocca di porta di Malamocco i norr.
 
Pellestrina är även namnet på samhället på den södra delen av ön. I norr finns samhället San Pietro in Volta. Däremellan några mindre samhällen. Pellestrina räknar en befolkning på närmare 5 000 invånare.
 

 
Pellestrina må vara en långsträckt ö som skyddar lagunen från Adriatiska havet. Men bredden är som mest bara dryga hundratalet meter.
 
Här finns Murazzi, en längre sträcka som bara är en smal byggd strand- vall, som skydd mot havet. Murazzi är den massiva dammen byggd med sten från Istrien.
 
Stenen som på sitt sätt är en av Venedigs kännetecken. En sten som bland annat är resistent mot saltet från havet. Stenen som byggde hus och broar inne i Venedig. Här ute är det lagunens skyddsvall mot havet.
 
Skyddsvallen som skulle komma att byggas innefattar sträckan som finns norr om Pellestrina, på ön Lido och söderut längs Sottomarina. Skydds- vallen skulle komma få en höjd på närmare 10 meter, där basen är hela 14 meter bred.
 
Beställare var Senaten och utformningen av den skyddande strandvallen gjordes av Vincenzo Coronelli redan 1716. Konstruktion som sedan skulle fullföljas av Bernardino Zendrini mellan år 1744 till färdigställandet 1782.
 
Skyddsvallen skadades svårt av stormar 1825. Även under fredagen den 4 november 1966. Då det efter tre veckors skyfall inträffade det allra högsta acqua alta som har uppnåtts. Där vattennivån uppmättes till hela 194 cm inne i Venedig. Alltså en höjd på närmare 2 meter över det som är normala!!
 
Man har nu kompletterat strandskyddet med ett större antal tvärställda "borstar" pirarmar som samlar på sig sand från havet och på så sätt bygger på och utvidgar stranden.
 
Under senare år har det blivit populärt med cykelturistande längs med den långa Murazzi.

Finns en busslinje hela vägen från Lido med färja över till Pellestrina. I söder färja för persontransport och cyklar vid Ca´Roman till Chioggia.
 
Från Terminal Fusina har det under sommaren 2014 gått att komma till San Pietro in Volta på ön Pellestrina med båt.
 

Klicka för större bild


 

Venedig en ö i lagunen  -  Öarna i lagunen  -  Poveglia a tutti  -  Pesten och doktorn  -  Maskernas Venedig
Historiska Masker  - Carnevale di Venezia  -  Commedia dell´arte  -  Venezia  -  Resa hit och dit  - 
  Bevingat Lejon  -  Risi e bisi  -  Fiesta del Redentore  -  Berömda Broar  -  Ponte di Rialto   - 
  Ponte dei Sospiri  -  Ponte del DiavoloLa Biennale  Info Kontakt

 

 

 

 ANNONS