Murano

 

 
Murano ligger dryga kilometern norr om Venedigs historiska centrum. Ön var fram till 1923 en egen stad men är nu en del av Venedig.

Invånarantalet är dryga 5 500 personer. Uppdelat på de sju öarna som Murano består av. Här är det lättare, än inne i Venedig, räkna broar och kanaler.

Här är det åtta kanaler med elva bror som sammanbinder till en enhet.

Idag är Murano ett turistmål i sig och grunden vilar på öns glasbruk..

 
 
Glastillverkningen har sina rötter i Venedig och med förgreningar till handeln med orienten över Konstantinopel under 900-talet.
 
Ett av de äldsta kända dokumenten om glasblåsning, är från 1083. Där  berättas det om en man vid namn Pietro Fiolario. En mästare som blåser Fiole, flaskor.
 
År 1291 förbjöds all glastillverkning inne i Venedig. Som det berättas, på grund av alla bränder som glasugnarna vållade stadens bebyggelse, som då mestadels bestod av trähus.
 
All glastillverkning skulle därmed ske ute på Murano. Man kan faktiskt ana att det inte bara var omsorgen om stadens trähus som låg bakom flytten ut i lagunen till Murano.
 
Här var det lättare att övervaka och hantera monopolet av det som blivit en lönsam tillverkning för Republiken Venedig. Det kom också ett förbud för glasbruksarbetare att bedriva sitt hantverk i andra länder.
 
En klar fördel att glastillverkningen var så koncentrerad till Murano var att innovationer och tillverkningsprocesser snabbt spreds från glasbruk till glasbruk.
 
Att glasblåsare hade en hög status ser vi med att de var de enda icke-ädla som kunde gifta sig med Patricier döttrar.
 
En person som betytt mycket för glastillverkningen på Murano under 1900-talet är Paolo Venini, som kom till ön 1921 och startade upp företaget Vetri Soffiati Muranesi Cappellin Venini & C och började ett konstnärligt samarbete med olika grupper av konstnärer.
 
Glastillverkningen i dag är koncentrerad till glasskulpturer, glaspärlor och lampor.
 
Murano har ett väldigt känt Glasmuseum
 
 

Klicka för större bild


 

Venedig en ö i lagunen  -  Öarna i lagunen  -  Poveglia a tutti  -  Pesten och doktorn  -  Maskernas Venedig
Historiska Masker  - Carnevale di Venezia  -  Commedia dell´arte  -  Venezia  -  Resa hit och dit  - 
  Bevingat Lejon  -  Risi e bisi  -  Fiesta del Redentore  -  Berömda Broar  -  Ponte di Rialto   - 
  Ponte dei Sospiri  -  Ponte del DiavoloLa Biennale  Info Kontakt

 

 

 ANNONS

 

 ANNONS