Lido di Venezia

 

 
Lido di Venezia den tunna smala ön. En 11 km lång sandbank som är barriären och skyddar lagunen ut mot Adriatiska havet. Kallas oftas bara för Lido.

Lido är en turistö med biltrafik och fina badstränder och många hotell endast 15 minuter från Venedig.

 
 
I den södra änden av ön ligger det lilla samhället Alberoni. En hamn med färjetrafik till Pellestrina och till Fusina på fastlandet. En 18 håls golfbana anlades här alla redan 1930, mellan sandynor och tallskog.
 
På norra delen av ön har vi Lido Santa Maria Elisabetta, ofta förkortat "Lido SME". Som är knutpunkten för båttrafiken till Lido.
 
Från Venedigs parkeringsö Tronchetto går bilfärja och från Venedigs historiska centrum tar man Vaporetto, som är kollektivtrafiken med "vattenbussar".
 
En vacker båtresa blir då att ta en Vaporetto från Piazzale Roma som tar dig genom hela Canal Grande ut till Lido SME.

I norra änden av ön finns även en liten "flygplats" för mindre turistflyg. Aeroporto Nicelli
 
Lido hade spårvagnsnät som drogs av hästar så tidigt som år 1900. 1907 blev det elektriska spårvagnar som trafikerade banan ända fram till 1940 då ersättningen blev Trolleybussar.
 
Trådbussarna trafikerade Lido fram till 1966. Året då Lido och hela lagunen drabbades av exceptionellt högt vattenstånd med 4 november som pik för Acqua alta, någonsin på 194 cm inne i Venedig.
 
Lite cykelfakta om Lido - Pellestrina har blivit uppskattade cykelturist öar där man kan trampa hela vägen på skyddsvallen Murazzi som man kan läsa mer om på sidan som handlar om Pellestrina.
 
Giro d´Italia 1997 startade sin 80:de upplaga på ön Lido den 17 maj. Glenn Magnusson stod som etappsegrare på etapp 13 det året..
 
Giro d´Italia gästade ön även 2009 med start på Lido den 9 maj med lagtempo. När man celebrerade loppets 100-åriga historia.
 
Mostra Internazionale d'Arte Cinematografica di Venezia . Venedigs Internationella Filmfestival som är världens äldsta och kanske allra mest prestisfylld filmfestival går av stapeln i slutet på august - början av september varje år sedan 1932. Filmfestivalen är en del av den stora omfattande la Biennale di Venezia

2014 erövrade Roy Andersson Guldlejonet. Priset för bästa film. Som den förste svensk någonsin för sin film. En duva satt på en gren och funderade på tillvaron.

 
 

Klicka för större bild

 

Venedig en ö i lagunen  -  Öarna i lagunen  -  Poveglia a tutti  -  Pesten och doktorn  -  Maskernas Venedig
Historiska Masker  - Carnevale di Venezia  -  Commedia dell´arte  -  Venezia  -  Resa hit och dit  - 
  Bevingat Lejon  -  Risi e bisi  -  Fiesta del Redentore  -  Berömda Broar  -  Ponte di Rialto   - 
  Ponte dei Sospiri  -  Ponte del DiavoloLa Biennale  Info Kontakt

 

 

 

 ANNONS

 

 ANNONS