La Giudecca

 

- Klicka för större bilder och bläddra -

 

La Giudecca ligger nära det historiska turistlockande delarna av Venedig. Vad som skiljer är Canale della Guidecca. Traditionellt går ön under namn Spinalonga, ett fiskben till formen. Syftande på öns avlånga lite böjda form med kanaler tvärs.

Själv brukar jag prata om banan på grund av öns avlånga böjda form. Men ska försöka "omtänka" mig från banan till fiskben.

Guidecca var från början en mängd små holmar som sedermera blev åtta till antalet med kanaler mellan sig och som nu är ön Giudecca som alltid har varit en integrerad del av Venedig.

Här har funnits trädgårdsodlingar och fruktträdgårdar. En plats att fly till under orostider.

Poveglias befolkning förflyttades hit när man skulle bygga ottagonen med befästning vid Poveglia. Vid 1330-talet under den långdragna konflikten mellan de båda Republikerna Genua och Venedig.

Här finns den ståtliga kyrkan Chiesa del Santissimo Redentore (bild nr 9) ritad av arkitekten Andrea Palladio och rest som tacksägelse att staden befriats från pesten som härjade Venedig under åren 1575 - 1577.

Lördagen före den tredje söndagen i juli, hålls en stor fest där fyrverkeri är en viktig del av Festa del Redentore. På sidan som heter Venezia hittar du länken till Festa del Redentore.

I modernare tider var det industri och fabriker som fick sin plats på ön. Kloster också så klart. Har ju på sydsidan en vidunderlig utsikt mot lagunens sagoskimrande vattenyta.

Vartefter åren gick och konjunkturen  sviktade och de småskaliga fabrikerna la ner eller flyttade över till nya industriområden, fylldes tomrummet upp med våningar och boende i de gamla byggnaderna.

Även lyxen har kommit till ön. Den stora kvarnbyggnaden Molina Stycky (bild nr 4). Byggdes 1895 i imponerande nygotisk stil. För att passa in samtidigt som den skulle sticka ut. 2 500 ton mjöl kunde produceras per dag med 1 500 anställda vid kvarnen. (Äter man möjligen pasta i Italien).

Efter nedgång, stridighet och ockupation av 500 arbetare stängdes sedan kvarnen ner 1955.

2003 påbörjades ett renoveringsarbete av byggnaden. Då härjades den av en storbrand, som förstörde stora centrala delar av huset.

År 2007 kunde Hotell Hilton inviga det stora hotell komplexet. Nu finns här ett storhotell med restaurang, pol och 379 hotell rum och konferens anläggning för 2000 personer.

i den andra änden på Giudecco ligger det världsberömda hotell Cipriani. Som 2014 döptes om till Belmond Hotel Cipriani.

Fortsatt med de värsta.. sorry menar såklart,, en av världens dyraste hotellnotor. Där ett hotellrum rum kan kosta allt mellan 1 400 till 10 000 dollar..

Men ön är inte lyxen, stressen, turistens ö. Det är vardagens ö. Det är invånarnas ö. Ca 5 000 personer bor och trivs på sin ö.

Giudecca känns som en småstad i Venedig. Värd att besöka eller hellre vistas i..
 

 

Venedig en ö i lagunen  -  Öarna i lagunen  -  Poveglia a tutti  -  Pesten och doktorn  -  Maskernas Venedig
Historiska Masker  - Carnevale di Venezia  -  Commedia dell´arte  -  Venezia  -  Resa hit och dit  - 
  Bevingat Lejon  -  Risi e bisi  -  Fiesta del Redentore  -  Berömda Broar  -  Ponte di Rialto   - 
  Ponte dei Sospiri  -  Ponte del DiavoloLa Biennale  Info Kontakt

 

 

 ANNONS