Casse di Colmata

 

 
Helt konstgjorda öar som med enkelheten heter A, B, C och D. Materialet till skapandet av dessa öar kommer från muddermassor från utveckling av Canale dei Petroli.
 
Den kanalen påbörjades 1961 och arbetet pågick fram till 1966. Planerna var att det skulle skapas ett tredje industriområde i Venedig. Resultatet blev alltså de fyra stora bokstavsöarna A, B, C och D på sammanlagt 11,55 km².
 
Det visade sig att man hade satt planer i verket utan att ha tillräckligt på fötterna om vad det skulle innebära för den känsliga lagunen.
 
Detta trotts att man vet så mycket om de förändringar som har skett under århundraden. När det gäller förändringar av floder, strömningar och saltgraden inom lagunen.
 
Här visade det sig att det utökade kanaldjupet vid Malamocco porten innebar ett större inflöde av havsvatten i en lagun, som nu hade minskat i storleksordningen 11,55 km², med skapandet av bokstavsöarna. Något som den känsliga lagunen inte klarade av.
 
Många förespråkar iden att det innebar att den stora översvämningen den 4 november 1966, som var på hela 194 cm över normal vattenyta. Blev betydligt större än vad det skulle ha blivit utan dessa stora ingrepp i lagunen.
 
Man beslöt att stoppa hela projektet och skapa stora kanaler åt alla håll på bokstavsöarna för att öka vattengenomströmningen.
 
Idag är det öde öar med en omväxlande växtlighet. Dungar av poppel, pilar och björk. Här har skapats naturliga små sötvatten sjöar. En ny fågellokal för både inhemska fågelarter, som en rastplats för flyttfåglar.
 
 

Klicka för större bild

 

Venedig en ö i lagunen  -  Öarna i lagunen  -  Poveglia a tutti  -  Pesten och doktorn  -  Maskernas Venedig
Historiska Masker  - Carnevale di Venezia  -  Commedia dell´arte  -  Venezia  -  Resa hit och dit  - 
  Bevingat Lejon  -  Risi e bisi  -  Fiesta del Redentore  -  Berömda Broar  -  Ponte di Rialto   - 
  Ponte dei Sospiri  -  Ponte del DiavoloLa Biennale  Info Kontakt

 

 

 ANNONS