När jag började med den här sidan var första tanken att på något sätt peka ut mot Venedigs lagun.

Mot Torcello i norra delen av lagunen med sin fantastiska katedral Santa Maria Assunta från 639. Ta in det årtalet och smaka på det... år 639, det är längre bort i tiden än jag kan räkna. Torcello som en gång var större och mäktigare än Venedig. Idag med färre än 20 invånare.

Eller Poveglia i södra delen av Venedigs lagun. Ön som idag är stängd för besökare. Som man på nätet kan läsa om, att den är den mest hemsökta och fasansfullaste platsen på jorden.

Som ska rymma minst 160 000 offer för pesten som drabbade Venedig. Ön där en galan doktor ska ha tagit sitt liv genom att hoppa ut från det gamla tornet.

Nu är ingenting av det där sant. Bara urbana skrönor. Men hur var det då? Här är en annan men sann sida om Poveglia.
 

Men för att uppleva lagunen måste man ju först resa hit. Om man nu inte är en av de drygt 57 000 som fortfarande räknar sig som Veneziani.

Troligt är säkert att bilisten som Venedig besökare gör sitt stopp och "ser det man ska se". För att ratta vidare dit GPS:en är programmerad.

Synd säger jag för Venedig ska upplevas behagligt njutande tidlöst.. Venedig är en stad att gå vilse i för att hela tiden upptäcka att det finns nya förunderliga fantastiska kvarter att upptäcka..

Resa med bil
Visst kan du köra bill till Venedig, om du måste. Från fastlandet kör man den 3 850 långa bron Ponte del Littorio ut till Tronchetto.

Där finns stora parkeringshus och färja till Lido. Cable Car till Piazzale Roma och flera Vaporetto linjer. Här på sajten finns mer information och karta på sidan Tronchetto.

Nu blir det mycket bil.För ett annat alternativ är att köra lite söderut till Fusina. Bra parkering och båtförbindelse från Fusina till Venedig. Resan tar ca 20 minuter och det är att närma sig Venedig långsamt från "rätt håll", söderifrån.

Här finns även en fin campingplats, som har öppet året runt.

Resa hit med flyg
Venedig Marco Polo Airport . Är närmaste flygplats, åtta kilometer från Venedig.

20 kilometer längre norrut ligger flygplatsen Treviso Aierport där de flesta lågprisflygbolagen landar.

Direktbussar finns från båda flygplatserna och dom går ända fram till Piazzale Roma. Venedigs bussterminal.

Nästan framme
Nu ska du bara snubbla dig över 88 meter Ponte di Calatrava. Bron som sträcker sig i sin modernistiska svepande utformning över Canale Grande. Invigdes efter många förseningar hösten 2008.

Ponte di Calatrava länkar samman Bussarna vid Piazzala Roma med tågstationen Santa Lucia..

Första bron som byggts i kanalernas egen stad på 70 år och den fjärde över Canale Grande har fått utstå mycket kritig för sina oregelbundna trappsteg...  
 

 

Tåg till Santa Lucia
Nej hon väntar inte på dig med ljuskrona, lussebullar och "svenskt" kaffe. Venezia Santa Lusia . Venedigs överraskande stora järnvägsstation med 450 ankommande tåg/dag. Direkt åtkomst till Vaporetto "kanalbussar" vid kajkanten utanför huvudingången.

Bra resekombi hit och dit
Kan faktiskt vara att flyga till Bergamo. Därifrån ta tåget och komma fram efter två timmar till Venedig och Santa Lucia..

Men du...
Om du åker tåg med pappersbiljet. Glöm inte att stämpla biljetten innan du kliver ombord. På plattformen finns stämpelmaskiner märkta Convalida.

Några frågor på det?
Andata - avgång
Andata/Ritorno - tur och retur
Da dove vuoi partire? - varifrån vill du resa?
Dove vuoi arrivare? - var vill du anlända
partire - avresa
tornare - återvända
orario - tidtabell
binario - spår
 

 

Venedig en ö i lagunen  -  Öarna i lagunen  -  Poveglia a tutti  -  Pesten och doktorn  -  Maskernas Venedig
Historiska Masker  - Carnevale di Venezia  -  Commedia dell´arte  -  Venezia  -  Resa hit och dit  - 
  Bevingat Lejon  -  Risi e bisi  -  Fiesta del Redentore  -  Berömda Broar  -  Ponte di Rialto   - 
  Ponte dei Sospiri  -  Ponte del DiavoloLa Biennale  Info Kontakt

 

 

 


 ANNONS

 

 ANNONS

 

 ANNONS