|
|
|
|
|
Recept på Risi e bisi 4 port.
(2 tim) |
|
3 msk olivolja
60 g smör
50 g parmaskinka eller pancetta,
tärnade eller strimlade allt efter
egen smak
En nypa hackad persilja
200 g risottoris (Arborio eller
Vialone)
1 kg färska ärtor, skalade och spara
skalet
1 lök skuren i tunna skivor
Ca 1¼ l fond av ärtskalen (se nedan)
3 mts parmesan, riven
salt och färskmald peppar |
|
|
1 |
När du har skalat
ärtorna, kokas skalen i lättsaltat
vatten minst 1,5 l vatten i en
timme, tills de är mjuka (för en
intensivare smak, använd lite
hönsbuljong). |
|
|
2 |
Slå ifrån vattnet
och pressa skalen i en grönsakskvarn
eller annan maskin som ger möjlighet
att av bort topparna. Blanda purén i
ärtvattnet och du har ärtfonden
klar. |
|
|
3 |
(Om du endast kan
finna frusna ärtor så ska man
använda mindre ärtor än ovan nämnt
och vanlig grönsaksbuljong.)
|
|
|
4 |
Värm oljan och hälften av smöret i
en gryta och bryn lök, persilja och
skinka/pancetta tills lökarna är
mjuka. |
|
|
5 |
Tillsätt ärtor och
häll ett glas eller två av den goda
hemlagade ärtfonden till och låt det
hela småkoka i ca 20 minuter, kom
ihåg att röra om då och då.
|
|
|
6 |
Häll sedan i
resten av ärtfonden och låt det hela
koka upp innan du tillför riset.
Salta och peppra efter behag.
|
|
|
7 |
Rör om med en
träslev tills riset är kokt och
konsistensen är krämig. Tillsätt det
resterande smöret och parmesanosten
och rör om. Servera rätten medans
det är varmt. |
|
|
8 |
Tycker du att 1 kg
ärter är mycket. Så säger
traditionen att det ska vara en ärta
till varje riskorn |
|
|
9 |
Till festmåltiden
som Dogen fick serverad i stora
banketsalen den 25 april. Sen är det
inte fel på en eller flera flaskor
Lambrusco Det går lika bra md
Prosecco. |
|
|
10 |
Ps. Glöm inte
rosen.. |
|
|