Typisk sötsak som hör till tiden runt karnevalen i Venedig. För vad skulle kunna vara ett bättre sätt att fira karnevalen. Än med den här söta godsaken, som är en så typisk venetianska tradition.

Under festivalen är det Crostoli och Galani som härskar

Anledningen till att den har två olika namn, även om det är samma godsak. Det beror mer på om vi är på fastlandet eller ute i historiska Venedig. Crostoli kommer i själva verket från det venetianska fastlandet.

Här är dom nästan rektangulära, enklare, ofta mindre "grova" med "volang kant", som den får genom att man skär degen med kugghjul.

Galani är snarare typiskt för staden Venedig. Det är remsor av bakverket. Snittade i form av band, långa eller korta,

 

   
   
  Recept på Crostoli - Galani. (Tar  den tid det tar)
  500g mjöl
5 st äggulor
90 g socker
25g smör
i tsk vaniljextrakt

Info om vaniljextrakt. (Äkta vaniljextrakt är gjort av vaniljstänger som fått dra i alkohol. Extraktet är alltså flytande, och man använder det framförallt i kakor och andra bakverk, desserter och glass etc. Vaniljextrakt är betydligt vanligare utomlands än här i Sverige, där vi är mer vana vid vaniljsocker. Man använder det dock på ungefär samma sätt, och det går ofta bra att byta det ena mot det andra.)

2 msk vit grappa
1 liter frityrolja /jordnötsolja/
Socker efter smak
En nypa salt
Skalet av en riven citron

   
1 Smält smöret i en kastrull.
   
2 Mät upp mjöl och gör ett hål i mitten för äggen, grappan, det smälta smöret, socker, vanilj, citronskal, en nypa salt. Rör mjukt tills blandningen är slät och fin.
   
3 Forma degen till en boll, vira in den i plastfolie och låt vila i ca 1 timme.
   
4 Efter vilotiden, kavla ut degen med hjälp av en brödkavel eller om du har det, en pastamaskin. Rulla ut på en tunn plåt och skär den med hjulet i oregelbundna rektanglar.
   
5 Häll oljan i en stekpanna med höga kanter. Fritera crostoli - galani och låt dom ligga i tills dom blir gyllengula och tills det bildas några bubblor på ytan (typiskt crostoli). Glöm inte att vänta dom i frityrpannan.
   
6 Plocka upp dom med en hålslev och låt dom rinna av på hushållspapper / pappershandduk för att bli av med överflödigt fett.
   
7 Strö över massor av florsocker och servera dom varma eller kalla. Allt efter tycke och smak.
   
  För att förhöja njutningen, så varför inte servera en kopp varm choklad och ställ fram en skål med uppvispad grädde. Buon Appetito..
   

 

Venedig en ö i lagunen  -  Öarna i lagunen  -  Poveglia a tutti  -  Pesten och doktorn  -  Maskernas Venedig
Historiska Masker  - Carnevale di Venezia  -  Commedia dell´arte  -  Venezia  -  Resa hit och dit  - 
  Bevingat Lejon  -  Risi e bisi  -  Fiesta del Redentore  -  Berömda Broar  -  Ponte di Rialto   - 
  Ponte dei Sospiri  -  Ponte del DiavoloLa Biennale  Info Kontakt

 

 

 ANNONS


 ANNONS