Pireuslejonet är ett högintressant lejon i Venedig. Nyrenoverad står det ståtliga lejonet, som är över tre meter högt, utanför ingången till Arsenalen "Arsenale di Venezia".

Lejonet har flera svenska kopplingar. Ursprungligen stod det i Atens hamnstad Pireus och var en vattenkastare där friskt vatten flödade ur munnen.

1687 segrade venetianarna över turkarna, som länge haft herraväldet över Grekland. Svensk befälhavare för den venetianska armen var fältmarskalken Otto Wilhelm von Königsmarck.

Det ståtliga ca två tusen år gamla Pireuslejonet, tillsammans med tre andra marmorlejon togs som krigsbyte och skeppades hem till Venedig 1688 och alla fyra ställdes upp vid ingången till den italienska flottans högkvarter Arsenalen.

Först i slutet av 1700-talet upptäckte den svenska diplomaten och språkforskaren, Johan David Åkerblad att det fanns runinskrifter från 1000-talet inristade på Pireuslejonet.

Den äldsta inskriptionen är från 1020-talet och den yngsta ristades någon gång mellan år 1070 och 1100.

1895 lät kanslirådet Nils Fredrik Sander beställa en kopia av det grekiska Pireuslejonet. Kopian som utfördes av en av Italiens främsta gipsgjutare för att sedan skeppas till Stockholm för att man mer ingående skulle kunna studera och sedermera dokumentera runorna.

Kopian av Pireuslejonet, som är i naturlig storlek, pryder nu sin plats i entréhallen på Historiska museet i Stockholm.

Originalet som står kvar utanför entrén till Arsenalen. Restaurerades 2008 med behörig hjälp av svenska Pro Venezia med hjälp av en större privat donation.

Till sist så kom det en slutlig dokumentation och tolkning av runorna som finns inristat av svenska "väringar" på 1000-talet.

Det är Thorgunn Snaedal vid Runverket, Riksantikvarieämbetet som gjort en ny grundlig undersökning av lejonet under åren 2009 -2013.

År 2014 publicerade Riksantikvarieämbetet "Runinskrifterna på Pireuslejonet" av Thorgunn Snaedal.

Finns i bokform men också som som PDF fil att ladda ner

Runinskrifterna på Pireuslejonet Pdf fil 44 sidor intressant läsning.

Thorgunn Snaedal vid Historiska Museets stora "gipskatt"  

 

 

Venedig en ö i lagunen  -  Öarna i lagunen  -  Poveglia a tutti  -  Pesten och doktorn  -  Maskernas Venedig
Historiska Masker  - Carnevale di Venezia  -  Commedia dell´arte  -  Venezia  -  Resa hit och dit  - 
  Bevingat Lejon  -  Risi e bisi  -  Fiesta del Redentore  -  Berömda Broar  -  Ponte di Rialto   - 
  Ponte dei Sospiri  -  Ponte del DiavoloLa Biennale  Info Kontakt

 

 

 

 ANNONS