Lördagen före den tredje söndagen i juli, hålls Festa del Redentore.
Som är en stor fest där fyrverkeri är en viktig del av firandet.. Fiesta
del Redentore inträffar varje år men har en mörk bakgrund i historien.

Den går så långt tillbaks i tiden som när Venedig drabbades av pesten åren 1575 - 1577. Två år då minst 50 000 mänskor dog.

När pesten var på avtagande 1577 beslöt Alvise I Mocenigo. Venedigs Doge att resa en kyrka som tacksägelse om pesten flydde Venedig. Den som fick uppdraget att bygga kyrkan var arkitekten Andrea Palladio

Kyrkan som restes på ön Giudecca är den ståtliga Chiesa del Santissimo Redentore mer känd som bara II Redentore. Kyrkan räknas som ett av mästerverken när det gäller renässansarkitektur.

Första stenen i byggandet lades den 3 maj 1577 av Patriarken Giovanni Trevisano. Kyrkobygget kom att avslutades först 1592. Tolv år efter Andrea Palladio var död. Det var hans assistent Antonio da Ponte som fick fortsätta bygget. Han fullföljde de ursprungliga ritningarna till kyrkan.

Assistenten var samme Antonio da Ponte som senare skulle stå bakom byggandet av den nya Rialtobron. Historien har sin egen historia.

 

 
Varje år gick Dogen och hans följe de 330 metrarna över vattnet till II Redentore för att hålla tacksägelsegudstjänst i kyrkan.

Varje år byggde man alltså en tillfällig bro så man kan gå över vattnet.... Så gör man än i dag. Kvällen innan fylls vattnet utanför Markusplatsen med båtar där alla har gemensamt att dom ska festa och se det stora fyrverkeriet om drar igång 23:30..

Festen fortsätter sedan på ön Lidos stränder, för den som orkar fira tills morgonen blir ljus och huvudet tungt..

Så när huvudet känns drägligt är det dax för söndagens traditionella Giudecco regatta. Regata del Redentore, Gondolregattan.
 

 

Venedig en ö i lagunen  -  Öarna i lagunen  -  Poveglia a tutti  -  Pesten och doktorn  -  Maskernas Venedig
Historiska Masker  - Carnevale di Venezia  -  Commedia dell´arte  -  Venezia  -  Resa hit och dit  - 
  Bevingat Lejon  -  Risi e bisi  -  Fiesta del Redentore  -  Berömda Broar  -  Ponte di Rialto   - 
  Ponte dei Sospiri  -  Ponte del DiavoloLa Biennale  Info Kontakt

 

 

 

 

 ANNONS