Målning av Vittore Carpaccio 1465 - 1525/1526

 
Sankt Markuslejonet eller bara Markuslejonet, är symbolen för Venedig som för republiken La Serenissima. "Den mest Lysande".

Den självständiga stadsstaten som existerade från 697 ända fram till 1797. Då Fransmännen, med general Napoleon Bonaparte intog Venedig och delade upp republiken mellan Frankrike och Österrike.

Den 25 april är dagen då man firar Venedigs skyddshelgon och ställer till med med stora festligheter till San Marcos ära. Fiesta di San Marco

Sankt Markus har varit Venedigs skyddshelgon sedan början av 800-talet. Då två Venetianska köpmän stal hans kvarlevor och förde hem dem till Venedig.

Sankt Markuslejonet lägger ena tassen på en uppslagen bok med texten: "Pax tibi, Marce, Evangelista meus.". Frid vare med dig, O Marco, min evangelist.

Enligt en venetiansk legend var San Marco på besök i norra delen av Adriatiska havet då hans båt råkade ut för en svår storm.

Båten drev iväg och hamnade slutligen i den Venetianska lagunen nära Rialto. Under natten uppenbarade sig en ängel för Marco och hälsade honom i drömmen med "Pax tibi, Marce, Evangelista meus".

Ängeln sade att Venedig skulle bli evangelistens sista viloplats och att de gudfruktiga invånarna skulle bygga en fantastisk stad där han kunde vila i frid.

Att det sedan skulle krävas två venetianska köpmän för att se till att profetian skulle uppfyllas, är en helt annan historia.

Den legenden berättar hur San Marco återkom till Venedig på initiativ av Doge Giustiniano Participazio.

Vid ett besök i Alexandria lyckades två Venetianska köpmän, Buono di Malamocco och Rustico di Torcello, med hjälp av två grekiska munkar stjäla kroppen.

Man lät gömma kvarlevorna av San Marco i en kista fylld med gammalt orent fläskkött täckt av kålblad. Allt för att dölja lukt och för att slippa få sin dyrbara last genomsökt.

Kuppen lyckades och den 31 januari 829 var kvarlevorna av San Marco  återbördade till Venedig.

De historiska legenderna berättar för oss att San Marcos kvarlevor kom i all hemlighet att bevaras hos Doge Giustiniano Participazio i hans palats.

När man sedan påbörjade byggandet av den nya basilikan i Venedig. Markuskyrkan för bevarandet av relikerna. Kunde man inte finna ut var dom förvarades.

Men enligt traditionen, var det San Marco som själv visade var han var gömd genom att sträcka ut en arm från en pelare, där hans kropp hade varit både gömd och glömd.

Även om de två köpmännen enligt legenden fick med sig kroppen hem till Venedig. Så finns fortfarande hans huvud kvar i det historiska Alexandria. San Marcos huvud ska finnas kvar i den i den koptiska ortodoxa katedralen i Alexandria.

Lejonet ser man överallt i Venedig och det finns avbildat på Venedigs bandiera. Flaggan är röd och gul (som guld). Fanan fladdrar i den adriatiska vinden med sina sex band och med det bevingade lejonet i centrum...

 
 
 
 

 

Venedig en ö i lagunen  -  Öarna i lagunen  -  Poveglia a tutti  -  Pesten och doktorn  -  Maskernas Venedig
Historiska Masker  - Carnevale di Venezia  -  Commedia dell´arte  -  Venezia  -  Resa hit och dit  - 
  Bevingat Lejon  -  Risi e bisi  -  Fiesta del Redentore  -  Berömda Broar  -  Ponte di Rialto   - 
  Ponte dei Sospiri  -  Ponte del DiavoloLa Biennale  Info Kontakt

 

 

 

 ANNONS

 

 ANNONS

 

 ANNONS