Det finns endast fyra bror som spänner över Canale Grande. Äldst går först. Ponte di Rialto -  Ponte  dell'Accademia - Ponte degli Scalzi och Ponte di Calatrava som invigdes så sent som 2008.

Men första klivet över Canal Grande var en båtbro. (pontonbro) som fick namnet myntbron, Ponte della Moneta. Den här första bron byggdes av Nicolò Barattieri 1181.

Det här är, tycker jag, en spännande man som inte har fått den plats i historien som han förtjänar. Han var vad man skulle kunna kalla ett universalgeni.

Han var arkitekt, ingenjör, matematiker. Han var uppfinnaren som löste stora svårighet med sin genialiska förmåga.

Han kom från Lombardiet och verkade i Venedig. Vi vet inte hur gammal han blev men han dog 1181.

Han löste problemet med att få upp allt

material vid byggandet av världens högsta torn. Campanile di san Marco. Kampanilen på Markusplatsen i Venedig.

Träkorgar och remskivor och motvikter var en del av receptet för att få upp transporterna till toppen av tornet. Var han kanske världens första hiss konstruktör måntro?

En annan bedrift av Nicolò Barattieri var resande av de två kolonnerna vid Markusplatsen.

De två kolonnerna var krigsbyte från Konstantinopel som enligt legenden skulle ha varit tre stycken. En förlorades i lagunens vatten vid lossning.

De två kvarvarande blev sedan liggande vid stranden utan att kunna resas. Mellan de två liggande kolonnerna förekom tärningsspel, så där lite i skymundan.

Nicolò Barattieri löste problemet att resa dem och ännu idag kan du se de två ståtliga kolonnerna på Markusplatsen vid porten till Venedig.

Krönt med Venedigs bevingade lejon på den ena och på den andra står Venedigs tidigaste skyddshelgon, san Teodoro, med sin lans och med en besegrad krokodil vid fötterna.

Dogen visade sin tacksamhet och välvilja genom att ge Nicolò Barattieri tillåtelse att bedriva hasardspel med tärning mellan de två kolonnerna. Vilket då blev den enda platsen i Venedig där tärningssgspel var tillåtet.

Barattieris släkt köpte sig sedan titeln Hertig 1466 av Bianca Maria Visconti. Som gav honom i förläning san Pietro in Cerro. Familjevapnet pryds med tre tärningar som hyllning till släktens anfader Nicolò Barattieri..
 

 

Venedig en ö i lagunen  -  Öarna i lagunen  -  Poveglia a tutti  -  Pesten och doktorn  -  Maskernas Venedig
Historiska Masker  - Carnevale di Venezia  -  Commedia dell´arte  -  Venezia  -  Resa hit och dit  - 
  Bevingat Lejon  -  Risi e bisi  -  Fiesta del Redentore  -  Berömda Broar  -  Ponte di Rialto   - 
  Ponte dei Sospiri  -  Ponte del DiavoloLa Biennale  Info Kontakt

 

  
ANNONS