Risi e bisi är en maträtt med gamla anor. Ris och ärter med lite känsla av soppa. Man åt den alla redan under Republiken Venedigs tid, som vi känner igen som Serenissima, latin för "den mest lysande". Ris och ärter med lite känsla av soppa.

Rätten kom att bli en festrätt som serverades om våren. Varje år den 25 april serverades Dogen Risi e bise i stora bankettsalen i Palazzo Ducale vid Markusplatsen i hjärtat av Venedig som det enklaste hemmet i lagunen.

Som Du nu kan njuta av, som man gjorde hos Venedigs mäktige Doge.

 

 

   
   
  Recept på Risi e bisi 4 port. (2 tim)
  3 msk olivolja
60 g smör
50 g parmaskinka eller pancetta, tärnade eller strimlade allt efter egen smak
En nypa hackad persilja
200 g risottoris (Arborio eller Vialone)
1 kg färska ärtor, skalade och spara skalet
1 lök skuren i tunna skivor
Ca 1¼ l fond av ärtskalen (se nedan)
3 mts parmesan, riven
salt och färskmald peppar
   
1 När du har skalat ärtorna, kokas skalen i lättsaltat vatten minst 1,5 l vatten i en timme, tills de är mjuka (för en intensivare smak, använd lite hönsbuljong).
   
2 Slå ifrån vattnet och pressa skalen i en grönsakskvarn eller annan maskin som ger möjlighet att av bort topparna. Blanda purén i ärtvattnet och du har ärtfonden klar.
   
3 (Om du endast kan finna frusna ärtor så ska man använda mindre ärtor än ovan nämnt och vanlig grönsaksbuljong.)
   
4 Värm oljan och hälften av smöret i en gryta och bryn lök, persilja och skinka/pancetta tills lökarna är mjuka.
   
5 Tillsätt ärtor och häll ett glas eller två av den goda hemlagade ärtfonden till och låt det hela småkoka i ca 20 minuter, kom ihåg att röra om då och då.
   
6 Häll sedan i resten av ärtfonden och låt det hela koka upp innan du tillför riset. Salta och peppra efter behag.
   
7 Rör om med en träslev tills riset är kokt och konsistensen är krämig. Tillsätt det resterande smöret och parmesanosten och rör om. Servera rätten medans det är varmt.
   
8 Tycker du att 1 kg ärter är mycket. Så säger traditionen att det ska vara en ärta till varje riskorn
   
9 Till festmåltiden som Dogen fick serverad i stora banketsalen den 25 april. Sen är det inte fel på en eller flera flaskor Lambrusco Det går lika bra md Prosecco.
   
10 Ps. Glöm inte rosen..
   

 

Venedig en ö i lagunen  -  Öarna i lagunen  -  Poveglia a tutti  -  Pesten och doktorn  -  Maskernas Venedig
Historiska Masker  - Carnevale di Venezia  -  Commedia dell´arte  -  Venezia  -  Resa hit och dit  - 
  Bevingat Lejon  -  Risi e bisi  -  Fiesta del Redentore  -  Berömda Broar  -  Ponte di Rialto   - 
  Ponte dei Sospiri  -  Ponte del DiavoloLa Biennale  Info Kontakt

 

 


 
 ANNONS

 

 ANNONS