Pietro Longhi 1701 - 1785

 

 

När man först tänker på Venedig och masker så är säkert första tanken karnevalens vackra masker. Ofta byggda på samma sköna"ansiktsmall".

Dekorerade med pärlor, mängder med stora överbelastade fjädrar i alla upptänkliga färger. Stora tjusiga hattar och extravaganta kläder där allt matchar ihop till en Venetiansk Carnevalsdröm..

men Nej..... Vardagens Venedig och masker hör ihop. Masker i Venedig var därför en symbol för frihet. Ett sätt att bli av med sociala regler och att dölja den maskerade personens identitet och social status, inte bara under karnevalen.

Man använde snarare masken under större delen av året, åtminstone så länge som den venetianska Serenissima republiken varade, det vill säga fram till 1797.

Här finns några historiska masker som användes till vardags året runt. Lika naturligt som det i dag att använda smink för att förändra de naturliga ansiktsdragen..

Bauta masken bars av hög som låg, rik som fattig. Detta innebar att mötte man en Bauta så hälsade man för vem vet vem som gick bakom masken.
 

Bauta, Moretta, Pantalone, Gnaga, Arlecchino, Galom och Medico della peste.

 


Bauta masken är den överlägset vanligaste Vebitianska masken. Mycket lämplig när man ville dölja sin egen identietit eller sin status.

Den bars av både hög som låg. Som klostrens män och kvinnor när de ville beblanda sig med folket. Sätta sig utanför samhällets samtliga konventioner om hur man ska och bör uppträda som en kyrkans man eller kvinna..

En mycket användbar mask när man ville skydda sitt jag. Den spetsiga utåtriktade hakan gjorde det möjligt för bäraren att inmundiga både mat och drick utan att avslöja eller visa opp sitt ansikte.

Masken bars till en stor oftast svart vid cape / kappa  och med en svart tricorno "trekantig hatt" och en zendale "stor svart schal med långa spetsar som täckte huvudet ner över halsen och axlar.
 

 

 

 


En av de allra äldsta traditionella Venetianska maskerna. En mask som bars av kvinnor året om. Masken i mjukt fint sammet som förhöjer kvinnans ansikte..

Den uppfanns i Frankrike men blev snabbt mycket populär i Venedig.

Moretta är en stum mask. Kvinnorna bar den med hjälp av en liten knagg mellan tänderna. När det behövdes åtföldes hon av tjänsteflicka som kunde tala för henne.
 

 


Kattmasken användes av många unga pojkar i det promeskiösa Venedig för att både dölja och framhäva sin homosexuella läggning. Övervakade av statens inkvisitor informatörer. Även de förklädda i olika masker.

Hela masken bestod av att klä sig i ordinära kvinnokläder. Kattmasken och en vit huvudbonad för att dälja håret. Ofta även med en korg hängande i armvecket med en kattunge.

Gnaga använder sig av ett kurrande jamande och därtill lockande kattlika rörelser.

Regeringen tillskriv den dåliga vanan med påverkan från andra folkslag, särskilt turkarna, som var känd för denna dåliga habit.

för att indikera tonen i en gäll röst.
 

 


Medico della Peste är en modern Venetiansk karneval mask. Denna mask har en mycket unik historia.

Svarta döden var farsoten som drabbade Venedig genom flera långa århundraden.

På grund av detta Plague Doctor är inte en riktig mask men var en förklädnad som används av lokala pest läkare.

Masken med den långa vita näbben fylldes med kryddor, örter och allehanda dofter för att rena luften som pest doktorn andades.

För att skydda sig mot blickar från pestoffret, var masken utrustad med glasögon med färgat kristalglas.

Klädnaden var en kappa vaxad från utsidan, och fullängds stövlar. En hatt med breda brätten som talade om att han var pest doktor.

En träpinne för att driva bort offer som skulle komma för nära. Samt ett ett par långa läderhandskar för att skydda händerna.
 

 

 

 

 


 ANNONS

 

 ANNONS

 

 ANNONS